MENU



                                                                     CIASTA

UDANE CIASTA- podstawowe informacje

BABKI:

Bakaliowa
Brzoskwiniowa z polewą brzoskwiniową
Ciemna z orzechami- wykwintna
Cytrynowa na soku i kefirze- aromatyczna
Czekoladowa gotowana
Drożdżowa - zaparzana
Gotowana
Grecka
Jugosławiańska "Rawnoteża"
Kefirowo- pomarańczowa
Majonezowa- słonecznikowa
Na serku waniliowym i oleju
Ponczowo owocowa
Pomarańczowa- jogurtowa
Babka sezamowa
Snikers
Śmietanowa w kokosowej polewie
Włoska w kremem
Wykwintna świąteczna
Zaparzana
Zebra
Z wkładką makową 

DROŻDŻOWE:

Baranek rogalikowy
Chały drożdżowe
Ciasto drożdżowe z serem na oleju
Drożdżowy z masą orzechową 
Drożdżowiec z truskawkami i masą serową
Drożdżówka codzienna mojej Babci- z korytka
Drożdżowe z serem przekładane- w 2 korytkach
Drożdżowy z czarną porzeczką i malinami
Drożdżowy z rabarbarem
Kołacz drożdżowy
Kołacz drożdżowy z serem
Koszyczki drożdżowe- ażurowe
Koszyczek wielkanocny
Makowiec zawijany- dwie strucle i wieniec
Mikołaj z ciasta drożdżowego
Wiosenny kwiat
Wieniec adwentowy
Wieniec drożdżowy z wiśniami i bakaliami
Ze śliwkami

CIASTA BEZOWE :


 Na bezy najlepsze są białka ze średnich jajek - rozmiar  "M"- 63 g, pochodzących od kur z chowu ekologicznego oznaczone cyfrą "0"- czyli kur, które biegają wolno i wracają do kurnika kiedy mają ochotę. 
Muszą być dokładnie oddzielone od żółtek. Cukier powinien być drobny, ale do dużej bezy nie może być to cukier puder- w przeciwieństwie do małych bez.
 Do ubijania bezy nie powinno się używać plastikowych misek, ze względu na to, że wcześniej robiliśmy coś z udziałem tłuszczu. Tłuszcz doskonale się łączy z plastikiem i właściwie jest nie do wymycia. Jeżeli nie mamy metalowej, to używać miskę szklaną.  Ważne jest, żeby naczynie było czyste i suche.
 Do ubijania białek we wstępnej fazie nie dajemy szczypty soli. Białka rosną, ale przy zetknięciu z wysoką temperaturą po prostu lekko opadają. Do białek w połowie ubijania- jeszcze przed dodaniem cukru  należy wcisnąć  3-4 krople soku z cytryny , bo to kwas powoduje rośnięcie białek. Ubijamy na sztywno i dopiero dodajemy cukier.
 Beza po całkowitym ubiciu musi być bardzo sztywna i lekko lśniąca.
UWAGA- bezy z kremem na bazie tłuszczu mogą być przechowywane dłużej, bezy z kremami śmietanowymi pwinny być zjedzone w krótkim czasie.


Pavlova z lemon curd na biszkopcie
Pavlova z truskawkami i kremem
Rolada bezowa
Słodki bałagan z owocami i bezikami
Tort bezowy-  gruszkowo chałwowy

CIASTA Z TRUSKAWKAMI

Brzdąc z truskawkami
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką
Drożdżowiec z truskawkami i masą serową
Jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym
Jogurtowo truskawkowy wianeczek
Karpatka z kremem i truskawkami
Kremówka truskawkowa
Letni z masą mleczno śmietanową
Melba z owocami
Mleczna kanapka
Pavlova z truskawkami
Placek piankowy
Rolada bezowa
Sernik jogurtowy truskawkowy z dodatkiem serka śmietankowego
Sernik truskawkowy na zimno
Śmietanowiec
Tort z truskawkami z polewą czekoladową i kremem jogurtowo śmietanowym
Z masą serową
Z masą truskawkowo jogurtową

CIASTA Z JABŁKAMI :

Drożdżówka z korytka
Makowiec japoński
Migdałowo korzenny z jabłkami
Placek włoski
Szarlotka królewska
Szarlotka sypana
Szarlotka z cynamonową nutą z masą budyniową
Szarlotka zimowa
Szarlotka żytnio pszenna kokosowa
Z jabłkami i brzoskwiniami
Z papierówkami
Z połówkami jabłek i śliwką

CIASTA Z RABARBAREM... ZE ŚLIWKAMI... 

Babkowy ze śliwkami
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Drożdżowy ze śliwkami
Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką
Makowy ze śliwkami
Placek z rabarbarem - ucierany
Rolada biszkoptowa ze śliwkami
Szarlotka z rabarbarem
Szarlotka ze śliwkami i pianką
Tarta z rabarbarem
Ze śliwkami i kruszonką - szybkie
Ze śliwkami i masą z kaszki manny
Ze śliwką i połówkami jabłek

CIASTA Z WIŚNIAMI...MALINAMI...

Drożdżowy z czarną porzeczką i malinami
Drożdżowe z wiśniami i bakaliami
Ciasto śmietanowe z masą ananasowo malinową
" Czarny las"
Kremówka truskawkowa lub z innymi owocami
Malinowe z tortownicy
Pavlova szwarcwaldzka z wiśniami
Placek z wiśniami i czarną porzeczką - kokosowy
Półkruche z malinami i porzeczką
Rolada wiśniowa
Sernik wiedeński z malinami
Sernik z malinami - budyniowy
Szarlotka z malinami i papierówkami
Tort śmietanowy z masą malinową
Tort wiśniowy z kremem budyniowym
Tort z wiśniami i kremem czekoladowym
Wiśniowiec
Z masą malinową

CIASTA Z RÓŻNYMI OWOCAMI :

Ciasto owocowe z kruszonką
Ciasto z kremem melba z owocami
Jogurtowe z owocami i kruszonką
Karpatka z kremem i owocami
Kokosanka krucha z borówkami
Kremówka truskawkowa lub z innymi owocami
Placek piankowy z owocami
Placek śmietanowy z owocami
Placek wykwintny z owocami
Placek z brzoskwiniami i jabłkami
Półkruche z owocami i pianką
Sernik z czarną porzeczką i pianą kokosową
Serowy placek z borówkami
Skubaniec

CIASTA Z KREMAMI, PIERNIKOWE, KAKAOWE I RÓŻNE 

Ambasador i ciasto Murzynek
Babka włoska z kremem
Banoffe pie - ciasto bez pieczenia
Brzdąc
Ciasto z masą malinowo kokosową
Fale Dunaju
Izaura
Kremówka
Kremówka truskawkowa
Makowiec japoński
Marchwiowo ananasowe
Miodownik z masą kajmakowa i orzechami
Mleczna kanapka
Palestynka z kremem
Piernik bez miodu
Piernik z kremem - miodownik
Rolada snickers ciemna i jasna
Rolada z owocami
Seromak wykwintny
Staropolski piernik świąteczny - cz.I
Staropolski piernik świąteczny - cz. II
Stefanka - ciasto bez pieczenia
Śmietanowiec z kwaśnej śmietany
Wawelskie
Zuccotto pomarańczowe w zimowej odsłonie


SERNIKI :

Borówkowy
Budyniowy z malinami
Ciasto Izaura
Dyniowy zapiekany z polewą jabłkową
Gotowany
Gotowany z konfiturą z wiśni
Jagodowo- jogurtowy- na zimno
Jogurtowy z dodatkiem twarożku
Kolorowy
Marmurkowy
Pina Colada - sernik 
Pomarańczowy
Seromak wykwintny
Serowy placek z brzoskwiniami
Truskawkowy na zimno
Wiedeński limonkowy z malinami
Wiedeński
Z białą czekoladą
Z czarną porzeczką i pianą kokosową
Z dekoracją synchroniczną -świąteczną
Z jogurtem
Z kratką 
Z musem czekoladowym
 Złota Rosa
 "Złota rosa" z jabłkami

TARTY:

Cytrynowa z masą kukurydzianą
Limonkowa- wykwintna
Migdałowa z morelami i rozmarynem
Na kruchym cieście ze śliwkami i kruszonką 
Z kiwi i płatkami owsianymi
Z owocami
Z rabarbarem
Z winogronami- krucha

TORTY I TORCIKI :

BISZKOPTY I BLATY

Ananasowo-kokosowy
Ananasowo- orzechowo- marchewkowo- kokosowy- łatwy i szybki
Ananasowy z tradycyjną masą maślano- jajeczną
 Beza Pavlovej
Bezowy przekładany
 Brzdąc
 Chałwowy
 "Czarny las"-Szwarcwaldzki
Czekoladowy z wiśniami
 Dacquoise - Margerytka
 Dacquoise migdałowo- ananasowy
Dacquoise daktylowo orzechowy z kremem z ajerkoniakiem
 Drożdżowy z kremem chaintylly i owocami
 "Galicyjski Smak"
 Grylażowy
Jagodowo- jogurtowe na spodzie ciasteczkowym
Jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym
Jogurtowo truskawkowy z masą serkową 
Kajmakowy z borówkami
Kajmakowy i czarna porzeczka
Kajmakowy z orzeszkami solonymi i włoskim przekładany konfiturą leśną
Karmelowo- brzoskwiniowy
Kokosowo migdałowy z kremem maślano budyniowym
Królewski
 Letni z masą mleczno-śmietanową
Letni z masą serową
Malinowe w tortownicy- z masą
Masa śmietanowo-jajeczna
Melba z masą i owocami
"Nadzieja" - szpinakowy z kremem
Ombre
Pavlova z kremem śmietankowo- czekoladowym
Pavlova szwarcwaldzka
Pavlova z lemon curd na biszkopcie
Pastelowy wianeczek jogurtowo truskawkowy
Pomarańczowy-brazylijski
Pomarańczowy z mango i kremem pomarańczowym z białą czekoladą
Śliwkowy
Śmietanowe z masą ananasowo malinową z blatem z kokosu
Śmietanowy z blatami bezowymi
Śmietanowy z owocami i masą malinową
Świąteczny i nie tylko
Ciasto tortowe z masą z kiwi
Wiśniowy z kremem budyniowym
Z owocami z polewą czekoladową i masą jogurtowo- śmietanową
Zuccotto pomarańczowe w zimowej wersji
Żaba

WYPIEKI - OZDOBY ŚWIĄTECZNE :

Baranek pieczony
Domek z piernika - szablony
Domek z piernika
Koszyczek wielkanocny
Koszyczki wielkanocne ażurowe
Koszyk z ciasta piernikowego
Mikołaj z ciasta drożdżowego
Szablony na szopkę
Szopka z ciasta piernikowego
Wieniec adwentowy



                                                           CIASTECZKA  I  DESERY


DESERY:

Beziki do deserów i ciast tortowych
Budyń cynamonowy z jabłkami
Budyń pomarańczowy z ryżu gotowany w formie- z owowcami
Blok orzechowy z PRL-u
Deser z arbuza
Deser jogurtowy
Deser z masą bananową
Deser z owocami goji
Eton mess
Jogurt kajmakowy
Jabłka w cieście
Kisiel domowy na soku
Kisiel mandarynkowy
Kisiel mleczny- budyń
Kisiel pomarańczowo- waniliowy
Kisiel jabłkowy z rodzynkami
Kisiel winogronowy
Kisiel żurawinowy
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku
Ryż czekoladowy z piekarnika- na ciepło lub zimno
Serkowy deser z owocami
Serek "Dyzio" straciatella
Słodki bałagan z bezikami

LODY:

Domowe owocowe-bez maszynki
Kremowe bez maszynki - "Trzy smaki"- bombka
Semifreddo w dwóch smakach
Sorbet arbuzowo malinowy
Śmietankowo orzechowe
Truskawkowe- balsamiczne
Truskawkowo bananowe 
Truskawkowe z mascarpone
Z kiwi i melisą cytrynową
Z nutellą

DROŻDŻÓWKI :

Budyniowe i owocami
Kruszonka, bita śmietana z mascarpone i owocami
Odrywane z chałwą i kajmakiem
Półfrancuskie z jagodami
Ser i śliwki
Śliwki i kruszonka
Szneki ze śliwkami bez glancu ze śliwkami
Truskawki, maliny... itp z kruszonką

ROGALIKI...ROGALE :

Drożdżowe bez rozczynu i wyrastania
Drożdżowe z dżemem z czarnej porzeczki z rodzynkami
Drożdżowe z makiem II
Makowe - mak w rogalach I
Marcińskie
Marcińskie II
Na bazie ziemniaków
Rogaliki z czereśniami
Z nutellą

BUŁECZKI Z NADZIENIEM :

Brioche bez schładzania ciasta- odrywane - brioszki z kajmakiem
Jagodzianki odrywane z kruszonką
Jagodzianki na śmietance
Jagodzianki półfrancuskie śmietanowe
Odrywane z wiśniami i malinami
Truskawianki, malinianki i inne
Z owocami i kruszonką
Ze śliwkami
Z dużą śliwką i cynamonem

PASZTECIKI...PIEROŻKI...

Kapuśniaczki drożdżowe
Kołaczyki drożdżowe z cebulą
Makowiki drożdżowe- smażone
Paszteciki drożdżowe z kapustą
Pierożki rozdziawione z wiśniami


CIASTKA PRZEKŁADANE, BEZOWE, NADZIEWANE ITP.:

 "Amerykanki"
Babeczki z truskawką
Bezowe torciki - mini
Bezy składane z tryskawkami i śmietaną
Cupcakes bananowe z chrupiacym karmele
Francuskie z owocami i kremem śmietanowym
Francuskie z truskawkami i twarożkiem
Koperty serowo-maślane
Markizy kakaowe
Maślane śmietanowe z owocami
Miseczki z ciasta francuskiego do nadziewania
Muffinki dyniowe z bitą śmietaną i wiśniami
Omlety biszkoptowe z bitą śmietaną
Opatrznościowe z makiem- przekładane
Orzeszki z kremem krówkowo orzechowym z orzeszkami solonymi
Orzeszki z masą a'la rafaello
Plastry ananasa w cieście francuskim
Ptysie z kremem limonkowym i ajerkoniakiem
Serniczki-mini-szybkie
Świńskie uszka
Szpitry kruche maślane z powidłami
Szpitry kruche maślane z nadzieniem szpinakowym
Torciki warszawskie
Z kleiku ryżowego

CIASTKA RÓŻNE , Z RÓŻNYMI DODATKAMI :

 "Amerykanki"
Amoniaczki
Blok orzechowy
Ciasteczka cytrynki
Czekoladowe z orzechami i kleksem kajmaku
Makaroniki
Maślane - bardzo kruche
Migdałowe - czekoladowe z żurawiną
Opatrznościowe z makiem- przekładane
Orzechowe
Owsiane z mielonych płatków
Z amaretto, migdałami i nutellą
Z kleiku kukurydzianego z bakaliami
Z kleiku ryżowego z kleksem dżemu
 Z płatkami kukurydzianymi, orzechami i słonecznikiem
Z płatków owsianych

CIASTECZKA KRUCHE...MAŚLANE...

Bardzo kruche- orzechowe
Ciasteczka- wykrawane
Ciastka do dekoracji stołu świątecznego
Kakaowe z mielonymi wiórkami kokosowymi 
Komunijne
Maślane o wielu smakach
Maślane- różne
Maślano- śmietanowe z owocami
Migdałowe misie
Mocno maślane
Na choinkę zdobione lukrem
Z orzechami ,sezamem...
Z płatków migdałowych

PĄCZKI, CHRUSTY - CZWARTEK TŁUSTY 

Chrusty- faworki
Chrusty faworki - ciasto składane
Chrusty i róże karnawałowe
Chrusty z lejka
Faworki- chruściki z mielonego ciasta
Oponki serowe
Pączki angielskie Yum Yums
Pączki mini
Pączki wyśmienite- tradycyjne
Pączki z ziemniakami- wojenne
Rozetki- ciasteczka 
Pączki, chrusty- czwartek tłusty

CIASTKA Z MASZYNKI I KRAKERSIKI:

Amoniaczki z maszynki z marmoladą
Kokosowe z maszynki
Krakersiki z suszonymi pomidorami
Maślane wyciskane przez dekorator
Orkiszowe
Pszenne
Precelki wytrawne z makiem lub nasionami Chia
Przaśne

PIERNICZKI:

Lukrowanie pierniczków
Pierniczki a'la Delicje
Pierniczki  "cycuszki"
Pierniczki miękkie-golaski
Pierniczki okrągłe- świąteczne 
Pierniczki świąteczne
Świąteczna ozdoba

CIASTECZKA OZDOBNE...ŚWIĄTECZNE

Ciasteczka- wykrawane
Ciastka do dekoracji stołu świątecznego
Komunijne
Maślane- różne
Migdałowe misie
Mocno maślane
Na choinkę zdobione lukrem
Orzeszki z kremem krówkowo orzechowym z orzeszkami solonymi
Orzeszki z masą a'la rafaello
Torciki warszawskie

                                                          DANIA  MIĘSNE

SCHAB...KARKÓWKA...SZYNKA...

Bitki schabowe z pieczarkami na dwa sposoby
Bitki schabowe w sosie migdałowo śmietankowym
Bitki z szynki w sosie
Gulasz Danusi a'la Tokań
Karkówka pieczona w soli- na zimno lub ciepło
Mięsne roladki grzybowo-kapuściane
Polonezy-roladki faszerowane
Rolada z karkówki z nadzieniem
Roladki schabowe panierowane
Roladki  z cukinią w sosie borowikowym
Sakiewki ze schabu duszone w sosie
Schab pieczony z owocami w sosie grzybowym
Schab pieczony w sosie z owocami w sosie grzybowym
Szynka duszona w sosie
Zrazy zawijane z farszem z białej kiełbasy w sosie grzybowym
Zrazy zawijane z karkówki z nadzieniem z białej kiełbasy

WOŁOWINA...

Bitki wołowe z kurkami
Brizole
Gulasz wołowy po węgiersku
Gulasz z udźca wołowego
Pieczeń wołowa po żydowsku- na ciepło i zimno
Zrazy wołowe z farszem z białej kiełbasy
Zrazy zawijane wołowe z farszem grzybowo- cebulowym
Zrazy zawijane wołowe

POLĘDWICZKA...BIODRÓWKA...GOLONKA...

Biodrówka wieprzowa duszona
Golonka pieczona po segedyńsku
Goloneczki w kiszonej kapuście na 12 osób
Gulasz segedyński ( góralski)
Kotlety z polędwiczki nadziewane w sosie lub panierowane
Polędwiczki duszone z grzybami leśnymi 
Polędwiczki marynowane w cebuli
Polędwiczki ośmiorniczki
Polędwiczka w sosie jabłkowym
Polędwiczki wieprzowe z cebulką i migdałami- smażone
Polędwiczki zawijane ze szparagami - panierowane

KRÓLIK...JAGNIĘCINA...CIELĘCINA...DZIK...

Cielęcina w marynacie- pieczona
Galantyna z cielęcym farszem
Galareta z golonki cielęcej
Gulasz z dzika
Jagnięcina w sosie- żeberka i szynka
Królik duszony ze śmietaną i tymiankiem
Rumsztyk cielęcy

KOTLETY I GULASZE:

Bakłażanowy z nutą indyjską - gulasz
Biała kiełbasa i papryka z musztardą - gulasz
Danusi a'la Tokań - gulasz
Drobiowy - gulasz
Drobiowo fasolkowy z przyprawą gyros - gulasz
Mięso, pieczarki i papryka - gulasz
Kaszanka gryczana - kotlety
Pierś indycza z nutą indyjską- marynowane - kotlety
Schabowe marynowane - kotlety
Segedyński ( góralski) - gulasz
Wołowy po węgiersku- mój - gulasz
Wołowy z borowikami i pieczarkami - gulasz
Z udźca wołowego - gulasz
Z dzika - gulasz
Z polędwiczki nadziewane w sosie lub panierowane - kotlety
Żołądki drobiowe z kaszą jęczmienną - zestaw obiadowy - gulasz

Z MIELONEGO MIĘSA :

                                                 RÓŻNE KLOPSIKI I KOTLETY :

Klopsiki duszone w fasolce szparagowej
Klopsiki duszone z liśćmi kapusty i pomidorami
Klopsiki gotowane w sosie warzywnym
Klopsiki w młodej kapuście
Klopsiki w ryżu z warzywami
Klopsiki pieczone na ryżu
Klopsiki z płatkami owsianymi i grzybkami
Klopsiki w soku pomidorowym z bazylią
Klopsiki w sosie ze świeżych pomidorów i bazylii
Klopsiki z indyka z marchewką i fasolką w sosie
Klopsiki ze śliwką w sosie grzybowym
Klopsiki z pieczarką i serem
 Klopsy w sosie porowym
Klopsy z pieczarkami w sosie warzywnym
Kotleciki marchewkowo drobiowe
Kotleciki z papryką, pomidorami i...
Kotlety i klops z pieczarkami
Kotlety mielone z pieczarkami i płatkami owsianymi..
Kotlety z mięsa gotowanego
Kubeczki z mielonego mięsa- nadziewane- w sosie
Pulpety bakłażanowo mięsne
Pulpeciki dietetyczne w sosie + klopsik
Pulpety w kiszonej kapuście
Rumsztyk cielęcy

                                                            RÓŻNE GOŁĄBKI :

Gołąbki cygańskie w sosie pomidorowym ze śliwkami
Gołąbki cyganione z pieczarkami i kapustą - z piekarnika
Gołąbki pieczone 
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty
"Lazania"- gołąbki cyganione
Papryka faszerowana pieczona na pieczarkach i pomidorach

                                                  RÓŻNE Z MIELONEGO MIĘSA :

Kubeczki z mielonego mięsa- nadziewane- w sosie
Klops cielęcy z brokułem i kalafiorem
Klops drobiowo wieprzowy na zimno
Klops do chleba
Klops z jajkami- świąteczny
Klopsy dwa
Klops nadziewany w sosie grzybowym
Kotlety i klops z pieczarkami
"Lazania"- gołąbki cyganione
Papryka faszerowana pieczona na pieczarkach i pomidorach
Pieczeń rzymska
Rolada mielona pieczona z ziemniakami
Rolada z mielonego mięsa z porami i papryką
Rolada rybno-mięsna w młodej kapuście
Rolady z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego- nadziewane tak jak wołowe w całości
Zrazy zawijane z mielonego mięsa ze śliwką , morelą w sosie porowym
Zrazy zawijane z mielonego mięsa w boczek



                                                       DODATKI DO OBIADU:

SAŁATKI:

Avocado i mango
Buraczki - sałatka uniwersalna 
Buraczków i jabłka
Buraczki na zimno
Carpaccio z buraczków
Do obiadu
Do obiadu z ogórkami małosolnymi
Fasolka szparagowa po francusku
Obiadowa z buraczków
Sałata rzymska na zimno lub ciepło
Sałata z zielonym sosem
Sałata z sosem i truskawkami
Sałata w dwóch sosach na bazie winegret
Z buraczków z musztardą francuską
Z cukinii
Z cukinii i pomidorów
Z grillowanej cukinii z sosem czosnkowo bazyliowym
Z pomidorów
Z pomidorów, ogórków i prażonego słonecznika
Z pomidorów z fetą w sosie czosnkowym
Z roszponką
Z roszponki z wysmażonym bekonem

SURÓWKI:

 Colesław w 2 wersjach
Cytrynowa
Marchewkowo-chrzanowa
Na miesiąc
Kapusta, ogórki małosolne, rzodkiewki, prażony słonecznik
Porowa
Wielowarzywna
Zimowa
Z białej kapusty z jabłkami w sosie musztardowym
Z białą rzodkwią
Z białej rzodkwi i marchewki - strugana
Z czarnej rzepy
Z kapusty i jabłek z sosem musztardowym
Z kapusty pekińskiej z ogórkami konserwowymi
Z kapusty pekińskiej ze śliwkami i jabłkiem
Z młodej kapusty i ogórków małosolnych
Z kapusty i ogórków małosolnych nr 2 
Z kapusty z rzodkiewką, koperkiem i orzeszkami
Surówka z kapusty pekińskiej ze śliwkami suszonymi i jabłkiem
Z kiszonej kapusty z pomarańczami
Z kiszonej kapusty , jabłek i brzoskwini
Z kiszonej kapusty w sosie śliwkowym
Z kiszonej kapusty z sosem majonezowo- musztardowym
Z papryki i kiszonych ogórków
Z pora z ketchupem


WARZYWA NA CIEPŁO:

Bób z masłem i czosnkiem
Bukiet z warzyw z zielonym sosem
Buraczki na ciepło
Buraczki świąteczne
Buraki zapiekane z serem
Duszona kapustka
Fasola mamut
Fasolka szparagowa w sosie
Kalarepka z marchewką
Kapusta kiszona z jabłkami do gulaszu
Kapusta kiszona z grzybami- wigilijna
Kapusta kiszona z kiszonymi ogórkami
Kapusta modra z jabłkami i cebulką
Kapusta modra z jabłkami i żurawiną
Kapusta modra z żurawiną
Marchewka z cebulką z patelni
Marchewka z masłem
Młoda kapusta z sezamem
Pieczarki z ziołami

ZIEMNIAKI W RÓŻNYM WYDANIU :


                                 DANIA RÓŻNE - W GALARECIE - PRZYSTAWKI   

PRZYSTAWKI RÓŻNE :

Befsztyk tatarski
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa w sosie innym
Buraczki zapiekane z serem
Ogórki konserwowe faszerowane
Pulpeciki rybne z musem korniszonowym
Przekąska wytrawna na cieście francuskim
Przekąska z łososia wędzonego
Ruloniki z ciasta francuskiego z pomidorami - wytrawne
Ruloniki z szynki w galarecie cytrynowej
Rurki nadziane sałatką z sardynkami
Rurki wytrawne

W GALARECIE :

Halibut w galarecie
Galareta- auszpik
Przystawka z papryki, oliwek i kaparów do mięs i wędlin

JAJKA I JAJECZNE :

Jajka faszerowane dzikim łososiem
Jajka faszerowane pastą z tuńczyka
Jajka kwiatki
Jajka pszczółki faszerowane z wątróbką z dorsza
Jajka zapiekane w pomidorach
Jajka w koszulkach 2 lub 4 na raz
Jajka w koszulkach - panierowane

Pasta jajeczna

                                                                DANIA  RYBNE

DANIA RYBNE-CIEPŁE:

Bigos marynarza
Dorsz pod beszamelem z porami
Dorsz pod zielonym kalafiorem
Dorsz po kaszubsku
Dorsz pieczony z ziemniakami - fasolka po francusku 
Dorsz z ziemniakami i kalafiorem z piekarnika
Gołąbki z dorszem w sosie grzybowym zapiekane w piekarniku
Karp marynowany w cebuli
Kotlety rybne panierowane 
Klopsiki rybne w sosie
Kotlety z wędzonej makreli
Łosoś smażony zapiekany z serem- pełne danie obiadowe 
Łosoś z warzywami- danie jednogarnkowe
Makaron zapiekany z wędzoną rybą
Pstrąg- filety zapiekane z ajvarem
Pstrąg nadziewany masłem czosnkowym, ziemniaki i kalafior- z piekarnika 
Pstrąg z boczkiem pieczony na ziemniakach
Pstrąg w migdałach z piekarnika z sosem remoulade
Pstrąg pieczony w folii
Rolada rybno-mięsna w młodej kapuście
Ryba na warzywach z pesto ziołowym
Ryba pieczona w folii na boczku z sosem koperkowym
Ryba po marynarsku-obiad jednogarnkowy
Ryba po indiańsku
Ryba w potrawce
Ryba w sosie cebulowo maślanym
Ryba w sosie porowo-śmietanowym-cały obiad w godzinę
Ryba z warzywami konserwowymi na zimno
Rybne zrazy zawijane
Sola na warzywach pieczona z ziemniakami- danie jednogarnkowe
Sola w sosie cukiniowym
Sola z farszem
Stek z łososia smażony
Zapiekanka rybna z warzywami i ziemniakami

DANIA RYBNE ZIMNE:

Dorsz w sosie barbecue na zimno
Halibut w galarecie
Karp w sosie cebulowym na zimno
Konserwa rybna w sosie pomidorowym - pasteryzowana
Pulpeciki rybne z musem korniszonowym
Przekąska z łososia wędzonego
Szynka rybna z szynkowara
Ryba po grecku? - w gęstej zalewie warzywnej
Ryba z warzywami konserwowymi
Ryba w zalewie pomidorowo ketchupowej
Rybka w zalewie octowej

ŚLEDZIE :


Śledzie korzenne z jabłkami i cebulką
Śledzie korzenne z marynaty w pomidorach
Śledzie korzenne z żurawiną
Śledzie musztardowe z jabłkami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie w oleju rydzowym
Śledzie w sosie śmietanowo- majonezowym
Śledzie z rodzynkami
Śledzie z pastą z suszonych pomidorów 
Śledzie z przysmażonymi jabłkami i cebulką
Śledzie z salsą
Śledź w koperku i szczypiorku
Śledź w koprze- szybki 
Śledzie w zalewie z ajvarem i warzywami


                                                       DOMOWY  WYRÓB:

DEKORACJE:

Babeczki z truskawką- dekoracją
Dekoracja czekoladowa na tort
Dekoracja na tort - motyle
Domek z piernika
Domek z piernika - szablony
Domowe listki do dekoracji ciast 
Drzewko truskawkowe 
Dyńki z mandarynek-dekoracja
Lukier maślany
Pomarańcze i pory kandyzowane do dekoracji
Skórka pomarańczowa-smażona
Świąteczna ozdoba

KIEŁBASY I COŚ DO CHLEBA 

Biała kiełbasa bez soli peklowej
Biała kiełbasa numer 2
Biała kiełbasa z mięsem indyczym
Kiełbaska pasztetowa - domowa parzona
Kiełbasa podsuszana
Kiełbasa polska dojrzewająca
Kiełbasa czosnkowa , drobiowo wieprzowa- parzona
Kiełbasa szynkowa parzona 
Konserwa rybna w sosie pomidorowym - pasteryzowana
Mielonka mięsna tyndalizowana w słoikach 
Pasta jajeczna
Pasta z mięsa z rosołu
Pasta z wędzonego kurczaka
Pasztetowa ze słoika

NABIAŁ:

Bundz z mleka krowiego Fromage= serek
Kulki z serka jogurtowego "labneh"
Labneh- serek jogurtowy
Masło domowe
Pasta twarożkowa a'la majonez
Serek jogurtowy kremowy-bez podgrzewania
Serek jogurtowy z czosnkiem niedźwiedzim
Serek wiosenny z nowalijkami
Ser a'la koryciński
Ser biały kefirowy
Ser Paneer indyjski -domowy
Ser podpuszczkowo-ziołowy
Ser ricotta w kuchni danusi
Ser twarogowy podpuszczkowy
Słodki twarożek
Twarożek domowy z dodatkiem kefiru i sody

PRZETWORY:

Cedr z cytryn do herbaty 
Cedr pomarańczowy do herbaty
Domowy majonez dekoracyjny i rzadszy Dżem brzoskwiniowy
Dżem truskawkowy niskosłodzony
Frużelina truskawkowa i czereśniowa z naturalną pektyną
Jak ukisić liście kapusty na gołąbki
Kiszona młoda kapusta na surówki
Konfitura z truskawek z piekarnika
Syrop z mniszka lekarskiego
Syrop z sosny zwyczajnej

RÓŻNE:

Lemon curd do wypieków i deserów
Olej czosnkowy
Paprykarz szczeciński- domowy- pasteryzowany
Papryka czosnkowa do wędlin
Papryka opiekana z oliwkami w zalewie
Pasta jajeczna
Smalec gęsi
Sos śliwkowy do mięs i pasztetów
Sos porowy do krokietów, naleśników, ryb itp.
Zakwas buraczany
Zakwas jak zrobić
Zakwas na żurek

WĘDLINY I  MIĘSA NA ZIMNO

Baleron białoruski
Baleron białoruski w szynkowarze
Baleron domowy- parzony
Baleron ze słoja
Baleron z szynkowara
Galantyna z gęsi z farszem cielęcym
Galareta z szynki i warzyw w osłonce barierowej
Karkówka na zimno- dwie z jednej
Karkówka na zimno pieczona w niskiej temperaturze
Karkówka pieczona w soli- na zimno lub ciepło
Karkówka z wkładką z piersi drobiowej 
Kiełbasa szynkowa - parzona
"Lunchenon meat"-mielonka do chleba
Mielonka mięsna tyndalizowana w słoikach
Pasztet drobiowy
Pasztet francuski z pistacjami
Pasztet świąteczny- wyśmienity
Pasztet z gotowanego mięsa i pieczarek
Pasztet z mięsa rosołowego z szynkowara
Pieczeń wołowa po żydowsku- na ciepło i zimno
Pieczeń z wołowiny na zimno
Polędwica ze schabu
Polędwiczka a'la łososiowa
Rolada drobiowo wieprzowa na zimno
Rolada z uda indyka na zimno
Rolada z szynki na zimno-pieczona
Rolada drobiowa z szynkowara
Schab marynowany bez soli peklowej z szynkowara
Schab na kanapki- łatwy
Schab pieczony z owocami na zimno nadziewany
Schab w osłonce barierowej
Schab w osłonkach barierowych
Schab z marynatora w szynkowarze lub osłonkach
Schab z polędwiczką- 2 rolady
Schab owijany boczkiem pieczony na soli
Schab sznurowany ze słoika
Szybkie mięso do chleba w osłonce barierowej
Szynka drobiowo wieprzowa z szynkowara
Szynka drobiowa z 3 dodatkami
Szynka drobiowa z szynkowara
Szynka mielonka w osłonkach
Szynka nastrzykiwana parzona
Szynka peklowana na sucho- parzona
Szynka rybna z dorsza- z szynkowara
Szynka z filetu indyka w siatce
Szynka z indykiem i papryką w osłonkach lub szynkowarze
Szynka z medalionów indyczych z oliwkami 
Szynka z mięsa indyczego w kawałkach
Szynka z mięs mieszanych
Szynka miodowa z piersi indyka w osłonkach
Szynka z piersi indyka i wieprzowiny w osłonkach barierowych
Szynka z piersi indyczej- mielonej z szynkowara
Szynkowar,osłonki barierowe i inne.
Szynka z plastrów mięsa z szynkowara
Szynka w całości z szynkowara
Szynka z szynkowara z wędzonką

                                                                        DRÓB:


DANIA Z PIERSI DROBIOWYCH :

Gulasz drobiowy
Gulasz drobiowo-bakłażanowy z nutą indyjską
Gyros drobiowy z pomidorami
Nuggetsy chrupiące - pieczone w piekarniku
Kąski drobiowe w miodowej glazurze
Kotleciki drobiowo-warzywne
Kotlety drobiowe nadziewane - panierowane 
Kotlety drobiowe z nadzieniem i pieczonymi zmiemniakami
Piersi drobiowe zawijane w sosie pieczarkowo- paprykowym z piekarnika
Pierś drobiowa z porami i suszonymi pomidorami
Roladki drobiowe w sosie wędzonkowym
Roladki w sosie paprykowo pieczarkowym
Roladki z indyka zawijane w boczuś
Roladki z piersi drobiowych z pieczarkami w sosie z mascarpone
Rolady drobiowe ze szpinakiem

DANIA Z POLĘDWICZEK DROBIOWYCH :

 Polędwiczki drobiowe duszone w mleku kokosowym z warzywami
Polędwiczki drobiowe w marynacie
Polędwiczki drobiowe z cebulką w maśle
Polędwiczki drobiowe w krakersowej panierce - z piekarnika
Polędwiczki w sosie maślanym
Polędwiczki drobiowe w sosie porowo - koperkowym
Polędwiczki lub piersi drobiowe w sosie

UDKA I NÓŻKI :

Amerykańskie udka drobiowe w coca-coli
Drób w sosie z borowikami
Drób w sosie mlecznym z ziołami- pieczony
Kurczaczki rozmarynowe z grzybkami i suszonymi pomidorami
Kurczak czosnkowy
Kurczak w ryżu
Kurczak pieczony na ziemniakach
Kurczak po pakistańsku
Kurczak w sosie porowym z piekarnika
Kurczak we własnym sosie z marchewką i czosnkiem- duszony
Pałki drobiowe w marynacie miodowo- cytrynowej
Pieczony drób z marynaty
Podudzia drobiowe smażone- marynowane
Roladki z udek drobiowych
Udka  czosnkowe w sosie własnym
Udka duszone w mleku
Udka  w mleku z piekarnika
Udka  z serem i suszonymi pomidorami
Udka  pieczone w jogurcie
Udka  z prodiża - cygańskie
Udka lub nóżki w indyjskiej marynacie jogurtowej
Udka lub nóżki w panierce zapieczone w piance
Uda z indyka w pieczarkach
Udka majonezowo- musztardowe pieczone z ziemniakami
Udka w sosie borowikowym
Udka z piekarnika ze śliwkami w sosie pomidorowym
Udka ze słonecznikiem, porem i serem
Udka z piekarnika w marynacie z dodatkiem powideł śliwkowych

RÓŻNE DROBIOWE :

Baleron białoruski
Galantyna drobiowa w sosie
Gulasz z żołądków drobiowych z kaszą jęczmienną- zestaw obiadowy
Gulasz drobiowo bakłażanowy
Klops drobiowo wieprzowy na zimno
Kurczak generał na butelce
Kurczak wędzony w kapuście kiszonej z piekarnika
Pasztet drobiowy
Rolada drobiowa w sosie pieczona w prodiżu
Rolada drobiowo wieprzowa
Wątróbka drobiowa w śmietanie

DANIA Z INDYKA :

Kąski drobiowe w miodowej glazurze
Klops drobiowo wieprzowy
Klopsiki z indyka z fasolką i marchewką w sosie
Klopsy z indyka z tuńczykiem
Kotlety mielone indycze z farszem 
Kotlety z piersi indyczej z nutą indyjską- marynowane
Medaliony indycze pieczone w rękawie 
Nogi z indyka wolno pieczone
Pulpeciki z pieczarkami
Roladki z indyka zawijane w boczuś
Uda z indyka w pieczarkach
Udziec z indyka duszony w sosie warzywnym
Udziec z indyka pieczony w rękawie

DANIA Z GĘSI, KACZKI I PERLICZKI :


Galantyna z gęsi z farszem cielęcym
Gęś z piekarnika
Perliczka duszona w maśle i mascarpone ziołowym
Perliczka pieczona marynowana
Piersi gęsie 
Smalec gęsi
Udka kacze w sosie z borowikami i śliwkami
Udka kacze pieczone w piekarniku

                                               OBIADY SZYBKIE I DWA W JEDNYM

Dorsz z ziemniakami i kalafiorem
Golonka pieczona z ziemniakami po segedyńsku
Jaja sadzone na sałatce
Jajka na sałatce z roszponki z wysmażonym bekonem
Kabaczek panierowany - zestaw obiadowy
Klopsiki pieczone na ryżu
Klopsiki w ryżu z warzywami
Kociołek mięsno warzywny
Kurczak generał na butelce pieczony z ziemniakami
Kurczak pieczony z ziemniakami
Kurczak po pakistańsku pieczony z ziemniakami
Kurczak w ryżu
Makaron zapiekany z wędzoną rybą
Łosoś z warzywami- danie jednogarnkowe
Obiad szybki " Zagraj mi muzyko "
Placek ziemniaczany cienki zapiekany z jajami
Pstrąg, ziemniaki, kalafior z piekarnika
Rolada mielona pieczona z ziemniakami i kalafiorem
Ryba po indiańsku
Ryba po marynarsku- obiad jednogarnkowy
Sola na warzywach pieczona z ziemniakami- danie jednogarnkowe
Szybki obiad - kiełbasa z cebulą
Twaróg panierowany- szybki dodatek do obiadu
Udka majonezowo musztardowe pieczone z ziemniakami
Wieniec z farszem pieczarkowo paprykowym
Wieniec ziemniaczany zapiekany
Zapiekanka rybna z warzywami i ziemniakami
Ziemniaki wypiekane z jajkami
Ziemniaki zapiekane z bazylią i jajka na bekonie


                                                                 PIECZYWO:

 
BUŁECZKI:



Baranek rogalikowy
Brioszki bez schładzania ciasta- odrywane z kajmakiem
Bułeczki na 2 kęsy
Bułki, które rosną nocą
Chałki jogurtowe z mąki orkiszowej i chlebowej
Chałka wieloziarnista
Chałka wytrawna o smaku czarnuszki
Długie zaplatane z dodatkiem kwaśnej śmietany- szybkie
Drożdżówki na samym jogurcie
Drożdżówki odrywane z chałwą i kajmakiem
Grzechu warte 
Jogurtowe z korytka- bez rozczynu
Kaczuszki
Kajzerki
Kajzerki z mąk mieszanych
Kołaczyki drożdżowe z cebulą
Marchewkowe - wileńskie 
Maślane
Mini na oleju i wodzie smarowane gorącym masłem
Mini- śmietankowe odrywane- 24 szt.
Mleczne odrywane
Na twarożku grani
Na zakwasie z pieczonym czosnkiem
Nocne na śniadanie
Odrywane z malinami i wiśniami
Orkiszowe
Paryskie
Polskie maślane A.D 1959
Poznańskie- wrocławskie
Rogaliki mleczno maślane- śniadaniowe
Rogaliki z nutellą i bułeczki zaplatane
Rzucane na wrzątek-pieczone
Supełki z otrębami żytnimi
Szneki bez glancu ze śliwkami
Śniadaniowe bez rozczynu
W wersji slow
Wrocławskie bez rozczynu
Z cukinią 
Z krzyżykiem
Z owocami i kruszonką
Z przedziałkiem
Zwykłe- pszenne
Z ziołami
Z żółtek po bezach 






CHLEBY NA DROŻDŻACH:

A'la Graham
Dyniowy z puree
Kaszubski na podmłodzie
Kukurydziany
Pszenne na maślance 
Pszenny na mące chlebowej- najprostszy
Rustykalny
Szwajcarski
Toskański
Turecki
Tygrysi
Wieloziarnisty
Z morelami
Z orkiszem na żurku

Z żurawiną, płatkami owsianymi i ziarnami

CHLEBY NA ZAKWASIE:

Chleb na zakwasie i drożdżach
Delikatny na zakwasie
Litewski
Na zakwasie żytnim
Na piwnym zakwasie
Orkiszowy z kolendrą na zakwasie żytnim
Pan de Horiadaki-chleb na zakwasie
Pełnoziarnisty na zakwasie
Polski
Polski chleb wiejski
Pszenno żytni na zakwasie
Pszenno- żytni z siemieniem lnianym
Pszenno - żytni z prażoną mąką- marcowa piekarnia
Radzieckiego żołnierza
Resztkowy na zakwasie
Staropolski- długo świeży
Wiejski z Urszulina
Wieloziarnisty na zakwasie
Z brytfanny na zakwasie
Z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem
Z różnych mąk na zakwasie
Żytni z czarnuszką na zakwasie
Żytni i 3 zboża
Żytni jasny
Żytni na zakwasie
Żytnio- pszenny na zakwasie
Żytni razowy- mieszany


                                               POTRAWY JARSKIE I PÓŁJARSKIE


RÓŻNE KOTLETY, BIGOSY, LECZA :

Bigos marynarza
Bigosik z młodej kapusty
Bigosik z fasolki szparagowej
Bigos polski z piekarnika
Bigos z kabaczka
Kotleciki twarogowe z płatkami owsianymi- wytrawne
Kotlety jajeczno- owsiane
Kotlety z kaszanki gryczanej z brokułami
Kotlety ryżowo- owsiane
Kotlety z cukiniiLeczo warzywne
Leczo ze świeżymi ogórkami
Leczo warzywne

PLACKI SMAŻONE I GOŁĄBKI - RÓŻNE :

Chrupiące placki ziemniaczane
Gołąbki z ryżem i grzybami
Gołąbki bandurzane
Gołąbek kapuściany z pęczakiem i sosem
Gołąbki pieczone
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z piekarnika
Gołąbki z dorszem w sosie grzybowym zapiekane w piekarniku
Gołąbki z farszem z białej kiełbasy w liściach kapusty pekińskiej
Lazania - gołąbki cyganione
Placuszki naleśnikowe z kapustą i szynką z sosem porowym
Placki ziemniaczane po rosyjsku
Placki cebulowe z cukinią i płatkami owsianymi
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 
Placki ziemniaczane z piekarnika z sosem łososiowo śmietanowym

RÓŻNE JARSKIE I PÓŁJARSKIE :

Bukiet z warzyw z zielonym sosem
Fasolka szparagowa w sosie
Fasolka szparagowa z pomidorami i parówkami
Clafoutis z czerwoną cebulą
Gniazdka ziemniaczane z farszem brokułowym
Gulasz drobiowo fasolkowy z przyprawą gyros
Gulasz z bakłażanem, pieczarkami, pomidorami....
Kabaczek panierowany
Kapusta z grochem i boczkiem wędzonym
Papryka faszerowana pieczona na pieczarkach i pomidorach
Pieczarki w śmietanie
Pizza Brunia
Rolada ziemniaczana z farszem
Rolada ziemniaczana z farszem gotowana
Szparagi pod beszamelem zapiekane z ziemniakami
Szparagi zapiekane zawijane w boczuś
                                         


                                                       POTRAWY  MĄCZNE:

KLUSKOWE:

Farfelki- kluseczki żydowskie
Knedle ze śliwkami
Kluseczki drobne do drugiego dania
Kluseczki drobne do zup czystych i rosołów
Kluseczki Galuszka
Kluseczki z pietruszką do sosu
Kluski leniwe ziemniaczane
Kluski śląskie
Kluski śląskie ciemne
Knedel do mięs
Kopytka - przepis podstawowy
Pierogi leniwe szybkie
Pierogi leniwe serowe
Rolada ziemniaczana - gotowana
Szare kluski

MAKARONY:

Cannelloni ze szpinakiem i brokułami pod beszamelem
Makaron penne z wędzoną makrelą
Łazanki ze świeżą kapustą 
Makaron z czosnkiem i papryczką
Z cukinią i piersią drobiową w sosie śmietanowym
Makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym z kaparami i oliwkami
Makaron cytrynowy ze śmietaną
Makaron tagliatelle z pesto z pietruszki i migdałów
Makaron wstążki z boczusiem
Makaron zapiekany z wędzoną rybą
Makaron z cukinią i bakłażanami
Makaron z pomidorami i bazylią
Makaron z sosem brokułowym i szynką
Makaron z sosem pomidorowo- bazyliowym z tuńczykiem
Makaron z sosem  serowym
Makaron ze szpinakiem
Z sosem dyniowym i boczkiem 
Pulpety bakłażanowo-mięsne
Tagliatelle carbonara
Wstążki z pieczarkami
Zapiekanka z klopsikami z metki

NALEŚNIKOWE:

Babciny przepis na naleśniki do opiekania
Chruściane, spiralne na słodko i wytrawnie
Czekoladowe - maślane
Czekoladowe  z mandarynkami, twarożkiem i sosem z kiwi
Koperty naleśnikowe z owocem granatu
Krokiety z mięsem gotowanym, cukinią i pomidorami z sosem pieczarkowym
Krokiety z pieczarkami i papryką
Krokiety z sosem pomidorowym
Krokiety w sezamowo-naleśnikowej panierce
Krokiety z wędzoną rybą z sosem ogórkowym
Naleśnikowy placek do "góry nogami"
Naleśniki pod chmurką z piany
Naleśniki mini- czyste z sosem chałwowym, malinowym...
Naleśniki na soku pomarańczowym
Naleśniki wiosenne
Naleśniki ziemniaczane w sosie grzybowym
Naleśniki szpinakowe
Naleśniki szpinakowe pod beszamelem
Naleśniki z serem zapiekane na słodko
Naleśniki ze szparagami- zapiekane
Naleśniki żytnie ze szpinakiem i twarogiem z sosem pomidorowym
Naleśniki z farszem na bazie kapusty kiszonej z warzywami i gulaszem
Naleśniki z jagodami - zapiekane
Omlet ze szparagami
Omlet z owocami na słodko
Placuszki naleśnikowe z kapustą i szynką w sosie porowym
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku
Suzette- naleśniki z sosem pomarańczowym
Tort naleśnikowy pod beszamelem
Z pieczarkami, pomidorami na smażonych liściach kapusty


PIEROGI I PYZY:

Bomboczki - zamiast ziemniaków
Chinkali- pierożki gruzińskie
Kapuśniaczki drożdżowe
Knedle z morelami i polewą ciasteczkową
Knedle ze śliwkami
Kołduny
Paszteciki drożdżowe z kapustą
Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami- smażone 
Pierogi z farszem z białej kiełbasy
Pierogi z farszem resztkowym
Pierogi janowskie
Pierogi krucho-drożdżowe z kapustą i grzybami
Pierogi z mięsa gotowanego z ciecierzycą
Pierogi z mięsem z rosołu z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami
Pierogi ruskie pieczone
Pierogi z mięsem gotowanym
Pierogi z pieczonym mięsem indyczym
Pierogi z soczewicą i sosem grzybowym
Pierogi z wiśniami
Pierogi z serem na słodko
Pyzy z białą kiełbasą
Pyzy z mięsem
Pyzy z nadzieniem z białej kiełbasy nr II
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem
Pierogi ze szpinakiem i sosem kurkowym-pierogi z truskawkami
Pierogi z ciasta filo- wytrawne
Uszka z grzybami - wigilijne
Z farszem z szynki gotowanej
Z farszem z twarogu i tuńczyka w oleju

                                         

                                                 PRZEPISY PODSTAWOWE:

Biszkopty:
Przepisy na biszkopty sa opracowane na jajka z chowu ekologicznego, czyli od kur biegających wolno i wracających do kurnika kiedy mają na to ochotę.
 Takie jajka są oznaczone cyfrą "0". Używam jajek o rozmiarze "M" czyli średnich. 

Babciny przepis na naleśniki do opiekania
Ciasto krucho- drożdżowe na pierożki- uniwersalne
Ciasto na pizzę - przepis podstawowy
Ciasto pierogowe na maślance
Domowy majonez dekoracyjny i rzadszy 
Jak ugotować pęczak
Kasza gryczana na sypko
Kasza jęczmienna z warzywami
Kisiel domowy
Kisiel mleczny- budyń?
Kluski sląskie
Kluski śląskie ciemne
Kompot wigilijny
Kopytka- przepis podstawowy
Makaron domowy
Makaron domowy 2- jajeczny 
Makaron domowy z samych żółtek
Makaron lany
Makaron domowy z semoliną
Mus z dyni- puree
Naleśniki do opiekania
Naleśniki orkiszowe
Naleśniki smażone bez tłuszczu
Naleśniki szpinakowe
Likier aromatyzujący do ciast i kremów-pomarańczowy
Pierogi - ciasto - przepis podstawowy
Polewa śmietanowo-budyniowa do pierogów,klusek na słodko
Rurki na nadzienie słodkie i wytrawne
Ryż sypki w 15 minut
Sos grzybowy - uniwersalny
Sposób gotowania fasoli
Śmietana do ciast bez zagęstników i żelatyny
Tarta-quiche-ciasto uniwersalne na słodko i słono
Zakwas buraczany
Zakwas chlebowy- jak zrobić
Zakwas na żurek

                                                               SAŁATKI:


SAŁATKI WARSTWOWE :

Sałatka gyros Sałatka  z ananasem
Sałatka  z groszkiem 
Sałatka  z brokułami,pomidorami...
Sałatka  z ketchupem i majonezem
Sałatka  z kurczakiem wędzonym i kapustą
Sałatka z sardynkami
Sałatka warstwowa śledziowa z buraczkami

SAŁATKI Z RYBKĄ :

Sałatka różowa śledziowa
Sałatka warstwowa śledziowa z buraczkami
Sałatka wileńska
Sałatka z sardynkami
Sałatka śledziowa z ananasem, kukurydzą i ziarnem sezamowym
Sałatka z tuńczykiem w oleju
Sałatka z tuńczykiem w paski
Sałatka z tuńczyka i selera naciowego
Salatka z wędzonej makreli
Szałot śląski ze śledziem

SAŁATKI MIESZANE - RÓŻNE  :

Sałatka drobiowa z kapustą pekińską
Sałatka drobiowa po hawajsku
Sałatka francuska majonezowa
Sałatka iwonicka
Sałatka słonecznikowa
Sałatka świąteczna z żelatyną
Sałatka w 15 minut

Sałatka wędzona
Sałatka z młodych warzyw z botwinka
Z opiekanej papryki z oliwkami
Z buraczkami
Z samych buraczków - uniwersalna
Z dynią konserwową- ryżowa
Sałatka z pomidorów i jajek
Sałatka z prażonym słonecznikiem

Sałatka z wysmażonym bekonem
Sałatka winogronowa
Sałatka ziemniaczana Kasi z Obornik
Sos tatarski


                                 ZAPIEKANKI  I TARTY WYTRAWNE:
                              

Tarta ze szparagami i cukinią
Tarta prowansalska z pomidorami
Tarta szpinakowo-beszamelowa z pomidorami
Tarta z zielonymi szparagami
Omlet hiszpański- zapiekanka z ziemniakami
 Wieniec ziemniaczany zapiekany
Wieniec z farszem pieczarkowo-paprykowym
Zapiekanka z buraczków
Zapiekanka holenderska
Zapiekanka z klopsikami z metki
Zapiekanka porowo - brokułowa
Zapiekanka rybna z warzywami i ziemniakami
Zapiekanka ze szparagami na ryżu z pomidorami i wędliną
Zapiekanka z kalafiorem, ziemniakami i szynką
Zapiekanka z kapustą pekińską
Zapiekanka z kapusty pod beszamelem
Zapiekanka z ryżem, fasolką, pomidorami i ziołami prowansalskimi 
Zapiekanka z ryżem z pomidorami, kalafiorem i mielonym mięsem 
Zapiekanka warzywna- kalafior, fasolka, pomidory

                                                                       ZUPY:

ZUPY RÓŻNE:

Barszcz letni do ziemniaków
Barszcz wigilijny na zakwasie
Barszcz wygodny
Barszcz z kiszonych buraczków
Borowikowa z makaronem
Botwinka na zimno
Botwinka na ciepło ze szczawiem
Brokułowa z ziemniakami
Curry z kluseczkami
Cytrynowa na rosole
Czosnkowa z domowym makaronem
Krem brokułowy
Krem pomidorowy z serem
Kminkowa
Marchewkowo-koperkowa
Maślankowa
Pomidorowa inaczej
Rosół drobiowy z domowym makaronem
Rzodkiewkowa z jajem na ciepło
Stricte pieczarkowa z lanymi kluszeczkami
Szczawiowa -pyszna
Szparagowa- oszczędnościowa
Wszystko o moim rosole
Wywar z kości z pieczonego drobiu
Z kalarepki
Z papryki na rosole
Ze świeżych , leśnych grzybów
Ze świeżych ogórków

ZUPY Z WKŁADKĄ:

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową
Gołąbkowa
Gulaszowa z kluseczkami
Fasolowa- gulaszowa
Kalafiorowa z wkładką mięsną
Kapuśniak z kaszą mazurską- perłową
Kociołek z mięsem i zacierkami
Krupnik
Kwaśnica
Kokosowa
Ogórkowo-selerowa
Ogórkowa z jajem na wędzonym kurczaku
Ogórkowa z klopsikami
Porowa dietetyczna z pulpetami
Porowa
Z fasolką i klopsikami
Z musztardą na golonce
Z pulpecikami
Z soczewicy - błyskawiczna
Z karpia
Z marchewki, papryki, czosnku z zacierką na wędzonym kurczaku
Żurkowa codzienna
Żurek z kiełbaską

51 komentarzy:

  1. blog jest cudowny chetnie korzystam a jeszcze chetniej podziele odrobina doswiadczenia ,jezeli pani sie nie obrazi ... pozdrawiam ewa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Ewo.Ależ oczywiście,że się nie obrażę.Ja bardzo chętnie korzystam z ewentualnych porad w przygotowywaniu potraw.To bardzo miłe,że możemy wspólnie dopracowywać niektóre potrawy.Pani Ewo ja nie mam patentu na wszystko,każdy z nas może wnieść coś nowego i tylko wszyscy na tym skorzystamy udoskonalając przepis.Bardzo Pani dziekuję za miłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Witam, ten blog jest super ,potrawy i ciasta które robiłam z tej strony wszystko wyszlo jak należy... mam pytanie odnośnie formy do babki gotowanej, jakie potrawy jeszcze można w niej zrobić, czy można ja jeszcze inaczej wykorzystać niż tylko do babki? Ania

      Usuń
    3. Witam Aniu. Ja w tej formie robię również różnego rodzaju budynie wytrawne i słodkie. Robię z twarożku, z ryżu, grzybowy, ziemniaczany, kapuściany itp. Muszę wstawić na bloga, jak ugotuję. Trudno mi powiedzieć kiedy będę gotowała budynie, ale jak ugotuję to na pewno wstawię na bloga. Dziękuję Ci Aniu.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Witam jestem pod ogromnym wrażeniem Pani bloga, mnóstwo ciekawych i bardzo praktycznych przepisów, szczegółowy opis przy każdym z nich świadczą o ogromnej wiedzy i pasji. Do Pani bloga przyciągneły mnie przepisy na domowe wedliny, kilka wypróbowałam i to z tak pozytywnym wynikiem, że przymierzam sie do zakupu szynkowara. Z całą pewnościa bede korzystac z innych przepisów i mam przy okazji pytanie. Czy ma Pani może jeszcze jakiś inny przepis na potrawe z dzika? Widziałam przepis na gulasz i z pewnością go wykorzystam, ale może jest jeszcze coś czym mogła by Pani sie ze mna i pozostałymi czytelniczkami podzielic. pozdrawiam serdecznie Ela

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie.Wczoraj miałam trochę zachodu z tortem dla wnusia i szykowania różnych potraw,że nie miałam sił wczoraj Pani odpisać na komentarz-przepraszam.
    Bardzo Pani dziękuję za miłe słowa,to przyjemne jest przeczytać,że przepisy,które wstawiam nie idą w przysłowiowy "dym".Pani Elu w moim domu rodzinnym często była dziczyzna i nie wszystkie jeszcze przepisy zgłębiłam przy pomocy Mamy.To ona jest kopalnią wiedzy kulinarnej,a ja przejęłam już zdecydowaną większość,ale na dzika nie do końca.Tak się złożyło,że ostatnio było Wszystkich Świetych,teraz znowu 3 dni wolnego,więc pora na rogale marcińskie i gęś.Zaraz Święta Bożego Narodzenia,więc muszę wcześniej wstawić trochę potraw związanych z tymi świętami,ponieważ bloga zakładałam pod koniec grudnia 2012 i nie mam ich na blogu.Pani Elu nie nadążam z przepisami,ale staram się wstawiać każdego dnia.Na dziczyznę pojawią się przepisy,ale ponieważ aktualnie nie jestem w posiadaniu takiego mięsa,więc będzie to w późniejszym czasie.Teraz Mąż mi przywiózł jagnięcinę i muszę zająć się trochę tym rodzajem mięsa.Potrawy też będę chciała wstawić na bloga.Jakoś się jeszcze wyrabiam,ale proszę mi wierzyć prowadzenie bloga jest bardzo czasochłonne,bardzo to lubię,ale czasu mi nie starcza.Obiecuję jednak,że potrawy z dzika się pojawią.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam bardzo dziękuję za odpowiedź. Musze przyznać, że jestem pod ogromnym wrażeniem kiedy codziennie wchodząc na Pani bloga widzę nowy przepis, więc zdaję sobie sprawę jak bardzo czasochłonne jest prowadzenie takiego bloga. Cierpliwie będę czekać na potrawy z dziczyzny, w moim rodzinnym domu nie jadaliśmy potraw z tych mięs. Pozostaję stałym czytelnikiem i nadal będę korztać z Pani przepisów w mojej kuchni. pozdrawiam serdecznie Ela

      Usuń
    2. Bardzo dziekuję za wyrozumiałość.Bardzo mi miło,że nie zraziłam Pani do siebie,ale cieszę się też,że Pani rozumie ile czasu zajmuje blog.Zapraszam Panią jak najczęściej.dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Witam! bardzo sie cieszę że przypadkowo trafiłam na Pani bloga ,szukałam dobrego przepisu na szynkę z szynkowara i to jest to, jestem pod wielkim wrażeniem.Też lubię gotować i piec a zwłaszcza próbować nowych przepisów,napewno będę tu bardzo często zaglądać.Pozdrawiam goraco Anna

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Pani Aniu. To mamy coś wspólnego, bo ja też lubię urzędowanie w kuchni, a jeszcze bardziej lubię jeść. Szczerze polecam moje wyroby domowe, bez dodatków i chemii. Zapraszam serdecznie do mojej kuchni i będzie mi miło kiedy skorzysta Pani z moich przepisów. Dziękuję bradzo.
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciągle szukam blogów kulinarnych . Pani Blog a właściwie Pani jest wyjątkowa.
    Widzę jak chętnie Pani odpowiada na pytania i udziela porad , mimo tego ,że przecież
    to co Pani jest czasochłonne, pracochłonne.
    Blog jest piękny a Pani wyjątkowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Maszko, cieszę się , że ma Pani takie zdanie o moim blogu. To miłe kiedy czytelnicy doceniają to co robię, bo nie ukrywam, że pracy trochę trzeba włożyć. Na pytania staram się odpowiadać w miarę sprawnie, bo dla mnie czytelnicy są bardzo ważni i nie mogę ich ignorować. Zakładając bloga wiedziałam, że komentarze będą i nie można ich tak sobie zostawić bez odpowiedzi. Poza tym zdarza się, że też korzystam z rad czytelników i podpowiedzi na jakieś potrawy, których ja nie znam. W ten sposób jakoś wspólnie tworzymy dzieło kulinarne, które być może przyda się innemu pokoleniu.
      Bardzo Pani dziekuję.
      Pozdrawiam i życzę słonecznego dnia!!!

      Usuń
  7. Uwielbiam ten blog... i porządek w nim panujący. Wszystko pod ręką, wszystko można znaleźć bez marnowania czasu. Przepisy są super i kreatywne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry.
      Ojej, ależ mi miło czytać Pani komentarz. Nawet nie pomyślałam, że ktoś może na to zwrócić uwagę. Bardzo się cieszę, że tak Pani to odebrała. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam!!!

      Usuń
  8. Jestem pod wielkim ważeniem, zobaczyłam spis potraw i oniemiałam,super blog, pozdrawiam gorąco z pochmurnej stolicy,Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Aniu. Miło mi było czytać Pani komentarz. Sporo pracy włożyłam przez dobry rok od założenia bloga i cieszę się kiedy czytelnik to zauważa. To taka poniekąd zachęta do dalszego prowadzenia bloga. Bardzo Pani dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Pani Danusiu!!! Do świąt zostało jeszcze dni...parę. Czy mogłaby pani (oczywiście w miarę wolnego czasu) zebrać parę swoich przepisów w MENU WIELKANOCNE? Och. Byłabym ogromnie wdzięczna.
    Pozdrawiam
    Pani Wierna fanka - Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Jolu. Po prawej stronie na górze utworzyłam stronę z różnymi potrawami, które mogą być na Wielkanoc. Jeszcze dojdzie świeżych, ale najpierw muszę wrócić do domu z rehabilitacji. Myślę, że od poniedziałku, wtorku już coś będzie nowego. Bardzo dziekuję i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  10. Witam Danusiu!!! (raz na Ty raz na per - ale to chyba przyzwyczajenie z pracy). Jestem przeogromnie zadowolona i szczęśliwa, że tak szybko odpowiedziałaś na moją prośbę. Dziękuję bardzo serdecznie. Jakoś jak nigdy nie mogę się pozbierać do kupki przed tymi świętami. Dzisiaj minął równo miesiąc od śmierci mamy, a dwa miesiące od śmierci siostry (już Ci o tym pisałam). Nijak nie ,,leżą" mi te święta. Ale teraz dzięki Tobie będę miała tzw. gotowca. A ponieważ bardzo często korzystam z twoich przepisów, które są dla mnie prawdziwą inspiracją - mam nadzieję, że jakoś to wyjdzie. Myślę, że inni internauci przeglądając twój blog również będą szczęśliwi. Wszak wystarczy jakaś dobra duszyczka - Danusia, która potrafi zainspirować do działania. Dziękuję Ci jeszcze raz. Wracaj do nas szybko, zdrowa i w pełni sił.
    Pozdrawiam cieplutko.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jolu. Ja to czasami nie wiem, z którą Jolą jestem per Ty, a z którą nie. Myślę, że w sieci jest milej jak jesteśmy po imieniu.
      Ja też mam problem jak ułożyć końcowe menu, bo w głowie po powrocie z rehabilitacji mam totalny nieład. Wszystko mi się skumulowało, pranie, sprzątanie i przygotowywanie świąt. Jakoś sobie poradzę, ale tempo będzie zawrotne. Dziękuję bardzo.
      Miłego wieczoru!

      Usuń
  11. Kochana Danusiu. Jeszcze nie mówiłam tego. Moja mama właśnie tak miała na imię. Zaglądam do Ciebie od dawna, ale teraz? ... to chyba sentyment. Dziękuję Ci, że jesteś!!!
    Pozdrawiam. Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ładnie zaczęty i skończony komentarz komentarz. Bardzo dziękuję. To bardzo miłe wiedzieć, że są ludzie tak mili dla duszy.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  12. znalazłam się tu przypadkiem, a siedzę już z godzinę pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Bardzo się cieszę, że trafiła Pani na mojego bloga. Zapraszam serdecznie do mojej kuchni.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  13. siedzę od wczoraj , przeglądam .. Dzis trafiłam na FB i polubiłam . Teraz pora na korzystanie z przepisów , zwłasza wedliny , szynki , bułki i chleby . Serdeczny ten blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jak miło. Tyle tych blogów kulinarnych jest, że każdy kto do mnie trafi sprawia mi radość. Aż chce się wstawiać przepisy, kiedy jest zainteresowanie blogiem. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  14. Dużo pasji i serca włożone w prowadzenie bloga Pozdrawiam Twoja imienniczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Danusiu w mojej kuchni. Tak rzadko już teraz słychać to imię, tym bardziej się cieszę, że jest nas więcej. Danusiu bardzo dziękuję za wizytę na moim blogu i zapraszam częściej- zawsze można coś dla siebie znaleźć.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  15. Ten blog jest rewelacyjny, myślę że nie jednej początkującej Pani domu (takiej jak ja) pomógł, jestem zakochana w tym jak wytłumaczone są przepisy. Pozdrawiam Olga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Olgo.
      Staram się w miarę dokładnie opisywać sposób przygotowania potraw, bo przecież nie każdy od razu wie o co biega w przepisie. Bardzo dziękuję za ciepłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam.

      Usuń
  16. Witam. Pani blog jest wspaniały. Przepisy, jakie do tej pory wypróbowałam są wyśmienite i wszystkim smakują np.: szynka nastrzykiwana parzona lub baleron domowy - parzony no i oczywiście biała kiełbasa - super. Teraz marynują mi się polędwiczki a"la łososiowa już nie mogę się doczekac efektu. Mam pytanie czy te kiełbaski białe można uwędzic przed parzeniem? bo niestety nie znalazłam u Pani żadnych przepisów na wędzone produkty. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie przepisy i pozdrawiam serdecznie :) Małgorzata z Małopolski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Małgosiu. Nie wstawiam przepisów na wędzone wędliny, bo po prostu na razie nie mam możliwości wędzenia. Te kiełbaski oczywiście można uwędzić i będzie coś w rodzaju kiełbasy polskiej wędzonej. Małgosiu bardzo dziękuję za sympatyczny wpis- to bardzo miłe. Ja bardzo dziękuję, że jesteś moją czyteniczką. Pozdrawiam Małopolskę- mam córkę w Krakowie.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru.

      Usuń
  17. Witam Pani Danusiu! trafiłam przypadkowo na pani bloga jest rewelacyjny!!!!!ja też lubię gotować i eksperymentować w kuchni a Pani blog bardzo mi w tym pomaga.Częśto piekę pierożki z Pani przepisu na ciasto krucho drożdżowe.Wszyscy , którzy ich próbowali są zachwyceni.Pozdrawiam serdecznie. Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Mario. Bardzo proszę zwracać się do mnie po imieniu. Myślę, że tak będzie nam znacznie milej w komentarzach. Sieć jest taka zimna, więc będzie nam cieplej. Jestem otwarta na wszystkie przepisy, jeżeli Marysiu masz coś czego nie ma na blogu, czego jeszcze mogę nie znać to będzie mi miło jak napiszesz na mailu, a ja to opublikuję jako Twój przepis. Jak lubisz gotować, to pewnie masz ciekawe potrawy. Takiej wiedzy nigdy dosyć. Marysiu bardzo dziękuję za miłe słowa i zapraszam do mojej kuchni.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  18. Witam serdecznie trafiłam na bloga przez przypadek no szukałam przepisów na wedlinki z szynkowara i przeglądam go juz kilka godzin a jeszcze tyle do obejrzenia. Niektóre przepisy juz sobie zapisalam i na pewno będę robić. Cieszę się ze tu trafiłam blog super wszystko pięknie opisane i uporządkowane aż się chce przegladac. Będę tu bardzo częstym gościem a zwłaszcza jak dojdzie mój szynkowar �� pozdrawiam serdecznie z Zielonej Irlandii Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Witam serdecznie na moim blogu. Beatko bardzo mi miło, że trafiłaś do mojej kuchni. Czym chata bogata tym rada. Moja kuchnia jest bardzo tradycjna, bo wiek mój już nie służy dużym zmianom w moim menu. Wstawiam potrawy jakie goszczą na moim stole i cieszę się jeżeli moi czytelnicy mogą skorzystać z przepisów. Zapraszam i bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  19. Witam serdecznie. Trafiłam tu zupełnie przypadkowo, szukając przepisu na ciastka-orzeszki, ale Pani blog jest rewelacyjny-więc zostaje tu na dłużej. Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc z wielu przepisów na pewno skorzystam na potrawy wigilijne. Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Patrycjo. Jesteś pierwszą osobą o tym imieniu, która do mnie trafiła i łatwo mi będzie Ciebie zapamiętać. Proszę jednak- jestem Danuta, tak będzie nam przyjemniej w sieci. Bardzo dziękuję za wizytę i zapraszam.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  20. Witam serdecznie ;Ja skromna osóbka przejrzałam juz chyba wszystkie blogi kulinarne w internecie i stwierdzam z ręka na sercu , że twój blog Danusiu jest najlepszy .Stwiedzam to bez żadnego podlizywania sie czy cos w tym rodzaju .Ja tu wchodze codziennie .Wszystko w Menu jest pięknie opisane pokazane , wiem co szukam , nie ma tego na żadnym blogu takiego porzadku .Ale to jak się pochodzi z takich okolic jak Ty Danusiu to porzadek musi byc .Sama nie wiem jak juz Ciebie kochana chwalic ale to naprawde jest najpiękniejszy blog w całym internecie .Sedecznie pozdrawiam i proszę trzymac tak dalej .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Janinko. Bardzo przepraszam, ale w tym rozgardiaszu przedświątecznym umknął mi Twój komentarz. Proszę wybacz, ale przyjechały moje dzieci, wnusio i blog troszkę poszedł na bok. Bardzo przepraszam- jest mi przykro. Jasiu, jakże miło mi było czytać Twój komentarz, tym bardziej mam wyrzuty sumienia, że dopiero dzisiaj Tobie odpisuję. Bardzo dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  21. Droga Danusiu mam taki przepis , blisko czterdziestoletni , więc podchodzący pod kategorię przepisów z PRL-u, na placek królewski.To są kruche blaty przełożone masą grysikową i powidłem.Znasz to? Upiekłam go ostatnio na urodziny wnusia i gościom nawet smakował.
    Gdyby co to bardzo chętnie podzielę się przepisem . Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu. Nie jestem pewna czy to jest ten sam przepis, ale mam na blogu "Piernik z kremem- miodownik". Zerknij proszę, czy jest podobny ( w spisie treści), jeżeli nie to Basiu bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Jeżeli będziesz tak miła, to proszę podeślij mi na adres anemonjp@gmail.com. Chyba, że chodzi o to samo ciasto. Bardzo Ci dziękuję, że o mnie pomyślałaś.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  22. Trochę podobne ale to nie to .W moim przepisie jest jeden tajemniczy składnik , który świetnie podkręca smak ale o tym jutro na maila.Strasznie bym chciała żebyś go wypróbowała i jeśli Ci posmakuje puściła przepis w świat. Na dziś dobranoc,pa .

    OdpowiedzUsuń
  23. Chciałabym wysłać Ci obiecany przepis ale wyskakuje mi komunikat,że Twój adres jest nieprawidłowy B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu. Mój adres - anemonjp@gmail.com - bez kropki po com. Basiu oprócz tego na górze na blogu jest "Kontakt"- tam się otwiera mój mail. Pozdrawiam serdecznie. Bardzo dziękuję.

      Usuń
  24. Dzień dobry. Trafiłam na Pani bloga szukając przepisu na fasolkę szparagową, a teraz nie wiem, na który się zdecydować ;) Weszłam na chwilkę i nie mogę wyjść. Jestem pod wrażeniem różnorodności przepisów. Aż chce się gotować. Bardzo podoba mi się szata strony. Przejrzysta, prosta i uporządkowana. A do tego piękne zdjęcia. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bociany jeszcze są, ale już niebawem odlecą- witam serdecznie. Bardzo dziękuję i zapraszam częściej - będzie mi miło.
      Pozdrawiam !!!

      Usuń
  25. Blog jest boski. Pozdrawiam serdecznie. Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Iwonko. To dla mnie bardzo miłe. Również pozdrawiam. Życzę owocnych przygotowań świątecznych w atmosferze bajkowej, bo przecież przenosimy się , my dorośli trochę w inny świat w okresie Bożego Narodzenia.

      Usuń
  26. Szukając przepisów na mięso z szynkowaru, który zakupiłam na allegro znalazłam Pani bloga i te wspaniałe przepisy, którymi jestem zauroczona. Na pewno będę z nich korzystała bo wszystko mi się podoba.Od dwóch godzin oglądam, czytam i nie mogę przestać. Pozdrawiam serdecznie Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ewo. Danuta jestem- tak będzie nam milej w sieci. Miło mi , że trafiłaś do mojej kuchni. Tyle jest teraz blogów w sieci, że nie jest łatwo trafić do mnie. Zapraszam serdecznie.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...