wtorek, 16 kwietnia 2013

ZUPA SZCZAWIOWA-PYSZNA




Do wiosny nie wiadomo jak blisko jak daleko. Nie wiem kiedy szczaw urośnie i czy w ogóle. Nie jadłam tej zupy od zeszłego roku i taka mi ochota na nią przyszła jak bym była w odmiennym stanie. Z braku laku ugotowałam zupę korzystając ze szczawiu w słoiku.



      SKŁADNIKI na 4 osoby:

           ---1,5 litra wody
           ---1 płaska łyżeczki soli
           ---2 skrzydełka drobiowe lub kość od schabu
           ---2 średnie marchewki
           ---1 mały korzeń pietruszki
           ---kawałek selera ( dałam zielone liście z zamrażarki)
           ---4-5 cm pora
           ---2 średnie ziemniaki
           ---1 liść laurowy
           ---6 ziaren ziela angielskiego
           ---1/2 łyżki magi w płynie
           ---koperek
           ---słoik szczawiu 300 ml
           ---śmietana lub jogurt
           ---po 1 lub 1,5 jajka na osobę
           ---1/2 szklanki ryżu ugotowanego oddzielnie w 1 szklance wody



Umyte skrzydełka lub kości schabowe włożyć do 1,5 litra zimnej wody, zagotować i zmniejszyć ogień. Wszystkie warzywa obrać i to co można zetrzeć na tarce jarzynowej, a resztę pokroić i dodać do gotującego się wywaru. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, magi w płynie i trochę doprawić solą i pieprzem i gotować do miękkości.Wyjąć skrzydełka, posypać lekko solą i zjeść samemu, żeby nikt nie widział. Zupę odcedzić, wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Zmiksować blenderem warzywa i dodać szczaw, wywar wlać do garnka. Chwilę pogotować i doprawić solą i pieprzem wg smaku. Oddzielnie ugotować ryż i jajka. Zupę rozlać na talerze, włożyć trochę ryżu, polać ozdobnie słodką śmietaną lub jogurtem , dodać przekrojone na pół jajka i posypać koperkiem. Zupa nie musi być miksowana, można warzywa pozostawić takimi jakie są, ale zmiksowana jest bardziej apetyczna. Czasami jajka kurze zastępuję przepiórczymi. Zupka jest bardzo smaczna- polecam.

ZUPA CZYTELNIKÓW :

Ewa z San Diego

5 komentarzy:

  1. Będzie w przyszłym tygodniu bo szczaw w słoiku także przyjechal z Arizony.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznej polskiej zupki Ci życzę - pozdrawiam Ewuniu.

      Usuń
  2. Chciałabym zrobić tą zupkę ze świeżego szczawiu. Ile powinnam go wziąć tak mniej więcej i jak przygotować przed dodaniem do wywaru z warzyw? Pozdrawiam, Beata z warszawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Na tą porcję wody dodać ok. 130- 150 g szczawiu, zależy jak lubimy kwaśno. Szczaw umyć ,osuszyć jak sałatę w suszarce , posiekać i dodać do wywaru.
      Pozdrawiam.

      Usuń