poniedziałek, 20 czerwca 2016

LODY TRUSKAWKOWE Z MASCARPONE



Truskawki-  wysyp jest duży i cena przystępna. Trzeba korzystać dopóki są nasze krajowe- słodkie i pachnące. U mnie ciasta z truskawkami, ciasteczka z truskawkami, pierogi z truskawkami a dzisiaj lody z serkiem mascarpone. Szybko się robi, nie potrzeba żadnej maszynki - wystarczy dwa razy przemieszać w czasie zamrażania i  można się delektować. Nie dodawałam żadnych dodatkowych smaków typu wanilia i nie żałuję, bo lody są po prostu o czystym smaku truskawek. Polecam
 Państwu również inne lody z mojej galerii- klik.

Składniki :
  • szklanka o poj.250 ml
  • 2 szklanki zmiksowanych truskawek + 1 lekko kopiasta łyżka cukru trzcinowego
  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka + 3 lekko kopiaste łyżki cukru trzcinowego ( jajka wcześniej wyjąć z lodówki )


  • Umyte i osuszone truskawki zmiksować blenderem z cukrem trzcinowym - winno być 2 szklanki. Przelać do wyższego naczynia i zmiksować lub dokładnie wymieszać trzepakiem do piany na jednolitą masę.
  • Jajka wbić do pojemnika blendera, dodać cukier , wstawić do naczynia z gorącą wodą i ubić na puszystą masę. Wyjąć pojemnik z wody i jeszcze chwilę ubijać mikserem lub końcówką ( rózgą ) od blendera.
  • Połączyć  masę truskawkowo- serkową z masą jajeczną- dokładnie wymieszać. Przelać do pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażarki na ok. 4- 5 godzin W międzyczasie 2 razy przemieszać lub zmiksować blenderem z końcówką do przecierania .
  • Lody na fotografiach są po 4 godzinach chłodzenia, ale u mnie nie da rady do końca zamrozić- taka rodzinka- he, he.
  • UWAGA - surowe jajka przed ubijaniem umyć i sparzyć wrzątkiem. To znaczy- zalać wrzącą wodą i policzyć do 30 - jajka wyjąć i osuszyć. Dopiero wtedy wybić do pojemnika blendera i dodać cukier. Jajka po sparzeniu będą miały odrobinę ściętego białka ( p. fotografia ), ale to w niczym nie przeszkadza- wszystko się razem zmiksuje.

2 komentarze: